O Školi Safira

Škola Safira je put Spoznaje. Podučava cjelovito umijeće za tjelesni, duševni, umni i duhovni napredak, odnosno, razvoj vlastitih nepoznatih, neizraženih energija. Umijeće je namijenjeno onima koji osjećaju svoju duhovnu sastavnicu i žele je ostvariti. Temelji se na 5 počela: zemlji, vodi, vatri, zraku i eteru, a takvo je i stupnjevanje vježbača. Svaki od tih stupnjeva ima svoja 4 potpočela sa svojstvenim tehnikama.

U prvoj godini učenja potrebno je naučiti kako omekšati tijelo. Spori pokreti forme Zemlje “liječe” ukrućenost mišića i tetiva nakupljajući energiju, djeluju na tjelesnu ravnotežu i smiruju um, daju nadzor nad pokretima. Osim toga, tu je i vježbanje temeljnih stavova nožnih tehnika, te ojačavanje trbušnog i bedrenog mišićnog sklopa.

Druga godina posvećena je složenim mekanim povezanim tehnikama, koje predstavljaju određeni vid samoobrane s 10 i više tehnika koje “napadaju” protivnika kao zmijski pokreti, odnosno kao voda koja teče, zaustavlja se, vrti, naglo spušta ili pada s visine. Sustavno se vježbaju i temeljni mekani koturajući padovi koji su nam potrebni za borbu.

Nakon stupnja vode, prelazi se na trzajne (titrajuće) tehnike; otprilike kao da proizvodimo električnu energiju. To pripada trećoj godini učenja gdje se počinje učiti forma Vatre. Ovdje vježbamo skačuće leteće tehnike, a i tehnike padanja su skačuće (na trzaj).

Zadnji stupanj, stupanj Zraka, početak je razvoja posebnog načina disanja da bi shvatili suprotnost velike napetosti i potpune opuštenosti te da uspijemo ovladati energijom, očvrsnuti tijelo da bude kao čelik, a zadržavajući mekoću pokreta. Tu se uče leteće nožne tehnike zatim primjena tehnika Vode na poluslobodan način, te tehnike na trzaj u poluslobodnoj borbi.

Uz sav taj “tehnički dio” treba napredovati u usredotočivanju misli i vizualizaciji te ovladati disanjem. Kad smo prošli te temeljne tehnike prošli smo školu samoobrane koristeći naučene tehnike prema potrebi; ručne i nožne tehnike, napade i obrane, zahvate i poluge na zglobovima, košenja, leteće tehnike i tehnike na podu, te padove. Sve to zajedno čini prvi krug učenja, takozvani Zemaljski krug, koji je samo uvod u Školu Safira.

Svaki slijedeći stupanj ima svoj viši vid u složenijim tehnikama i svaki vježbač mora naučiti primijeniti različite vidove umijeća. Za vježbanje tehnika postoje posebne vježbe, “Forme”, od kojih je svaka drukčija po sadržaju i uporabi. Dijelimo ih na temeljne i dopunske. Forme su složene, dugačke, sastavljene od puno pokreta i teške za naučiti. Jedna određena forma može biti izvedena na 2 ili čak 3 različita načina, s oružjem ili bez njega.

U Školi Safira rabi se veliki broj tzv. hladnog oružja: dugi i kratki štapovi, noževi, sablje, mačevi, koplja, dvodijelni i trodijelni mlatovi (nunchake), helebarde, trozubi, željezne zvijezde za bacanje, luk i strijela itd.

Uči se primjena tehnika, sa ili bez oružja, protiv jednog ili više protivnika na predviđen način i u slobodnoj borbi. Potrebno je napomenuti da postoji veliki broj nožnih tehnika, od košenja, običnih nožnih udaraca, do letećih udaraca, te običnih i letećih padova sa i bez oružja. Na višem stupnju uče se energetska središta, akupunkturni meridijani, uporaba pozitivne i negativne energije, masaže itd., dok se na još višem stupnju izučavaju zakonitosti uma.

Ispiti i Stupnjevi

Ispiti za stupnjeve, takozvane pojasove, održavaju se nekoliko puta godišnje. Kad je kandidat proveo predviđeni broj sati vježbajući i svladao gradivo koje se podučava na njegovom stupnju, spreman je pristupiti ispitu.

Razvrstavanje vježbača je na Početnike i Učenike. Početnici su oni koji pohađaju Školu prvih 4-7 godina. Nose crnu odoru s crnim, zelenim, crvenim ili žutim pojasom, već prema napretku. Učenici su ti koji su prevladali čisto tjelesne promjene. Nose bijelu odoru s ljubičastim pojasom. Nakon njih su Sljedbenici, a iznad Učitelji.

Početnik treba naučiti biti strpljiv, iskren, skroman i ponizan, jer je došao naučiti Umijeće, a ne zabavljati se. Vrijeme provedeno u Školi je vrjednije od vremena koje se provodi drugdje, jer se vježba Umijeće da bi se pronašla Mudrost. Potrebno je znati podvrgnuti se pravilima Škole koja pomaže napretku na Putu, s neophodnom pozornošću, hrabrošću i povjerenjem.

“Put Savršenstva je beskonačan;
oni koji se boje napora
neka ni ne pođu ovim Putem
koji je posut kostima
onih koji nisu znali svladati
vlastite nekorisne želje.”

Škola Safira
error: Content is protected !!